General

Organització del voluntariat al Ripollès arrel del COVID-19

El Departament de Treball, Afers Socials i Famílies emet dues recomanacions en relació a la coordinació i organització de crides per donar suport a persones vulnerables en el marc de l’emergència sanitària actual:

La primera insta a seguir un conjunt de recomanacions a l’hora de l’impuls de les iniciatives ciutadanes, apuntant la necessitat de que aquestes:

  • estiguin coordinades pels poders públics locals competents en funció del seu àmbit d’actuació (autoritats sanitàries, protecció civil i serveis socials);
  • es comuniquin oportunament a l’autoritat competent per la necessària coordinació;
  • respectin estrictament les instruccions i recomanacions dels poders públics sanitaris i d’ordre públic per garantir la seguretat de totes les persones participants
  • articulin accions que puguin desenvolupar-se des de l’acció voluntària no professional, complementant l’acció dels i les professionals competents per fer-ho.
  • estiguin en permanent contacte amb les autoritats locals i que les entitats socials del territori es coordinin amb les autoritats locals competents, a la vegada que les persones voluntàries integrades en les entitats socials segueixin les indicacions de les seves entitats alhora de portar a terme les seves accions.

La segona posa a disposició de les administracions públiques i les entitats socials la plataforma Connecta’t al voluntariat. Al Ripollès però, la ciutadania s’ha organitzat en xarxes d’ajuda mútua i per tant, es respectarà i utilitzarà aquests circuits locals

A la comarca, a més, també s’ha organitzat una taula comarcal per a gestionar aquesta emergència, en la qual hi ha representació de diferents serveis i institucions implicades, tant sanitaris com socials, polítics i de seguretat. La voluntat és coordinar totes les actuacions que se’n derivin i cobrir les necessitats sanitàries i socials que sorgeixin.

Concretament, en relació a les urgències socials, el Consorci de Benestar Social del Ripollès centralitza aquesta temàtica i es coordina amb els grups de voluntariat que han sorgit als diferents municipis de la comarca.

El protocol d’actuació estableix que hi ha d’haver els mínims contactes possibles entre les persones. Per aquest motiu, el Consorci ha organitzat un dispositiu professional per atendre les urgències socials. En la mesura de les possibilitats, es cobriran les demandes des d’aquest dispositiu.

En cas que es necessiti voluntariat per a cobrir la demanda, la professional de referència del Consorci es posarà en contacte amb Creu Roja o amb les persones referents de cada grup de voluntariat municipal. Recordem les dades de contacte de les xarxes d’ajuda mútua del Ripollès.

xarxa suport mutu ripolles

És important tenir present que no es pot garantir la protecció de les persones que participen en l’intercanvi de voluntariat, ja que només es realitzen proves quan es detecta simptomatologia greu. Per aquest motiu, la responsabilitat de l’actuació recau directament en les persones que realitzen l’intercanvi. Per aquest motiu, demanarem a la persona atesa i a la persona voluntària que donin la conformitat amb les Condicions de voluntariat davant l’excepcionalitat de la situació del COVID-19 abans d’iniciar qualsevol tasca de voluntariat seguint les instruccions indicades al mateix document.

El telèfon (972 71 58 39) correu del Consorci (cbsripolles@ripolles.cat) estan a disposició per atendre qualsevol demanda en aquest sentit.

Volem agrair la disposició i implicació de totes les persones que s’han ofert a ajudar i també apel·lar la prudència en qualsevol contacte entre persones.

Un pensament sobre “Organització del voluntariat al Ripollès arrel del COVID-19”

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s