General

No existeix ni un sol motiu que justifiqui la violència

La societat en la que vivim ha normalitzat la violència fins al punt que convivim amb escenes violentes gairebé sense adonar-nos-en. La violència masclista no s’escapa d’aquesta socialització i trobem situacions que generen un augment d’aquest tipus de violència. La crisi sanitària produïda pel Covid-19 i les mesures de confinament que se’n deriven, n’és una d’elles.

Portem un mes de confinament, un mes amb les seves 24 hores diàries, les quals per a moltes dones s’han convertit en un veritable infern. La crisi social i econòmica emergent provoca encara més ràbia i malestar en els agressors, els quals aprofiten la situació per a maltractar més a les dones i als infants que estan confinats amb ell.

Les víctimes sostenen molta més pressió que abans. Realitzen més tasques domèstiques, tenen cura dels infants i lidien amb nombroses dificultats per a conciliar la vida laboral amb la familiar. Incrementa el nombre de persones que es queden sense feina i que veuen minvar els seus ingressos, situant-los en contextos de subsistència precària.

Durant aquest confinament, s’agreugen els múltiples factors de risc que generen violència, accentuant el cansament i provocant més desigualtats. Per aquest motiu, els domicilis es converteixen en presons per aquelles persones que viuen en nuclis violents. Poder sortir al carrer, en molts d’aquests casos és sinònim de protecció perquè deixen de compartir espai amb l’agressor.

Amb l’estat d’alarma, el funcionament dels serveis i els recursos disponibles ha variat. Els procediments judicials han quedat aturats, duent-se a terme únicament els judicis urgents. Els cossos policials han reduït els afectius a causa dels contagis del Covid-19 i els serveis sanitaris entomen un volum de feina molt elevat que els pot arribar a saturar.

Ara més que mai, cal tenir clar el missatge que s’ha de donar en situacions de violència masclista: cap dona ni cap infant han de suportat cap tipus de violència, no existeix ni un sol motiu que la justifiqui. Sempre s’ha de garantir una sortida i l’atenció d’aquelles persones que pateixen violència masclista.

El Servei d’Informació i Atenció a les Dones (SIAD) del Ripollès està al costat de les víctimes de violència, proporcionant suport psicològic i assessorament legal en tot moment, acompanyant emocionalment en aquests durs processos i, quan és necessari, ajudant  les dones i els seus infants a sortir del domicili per protegir-se del seu agressor.

Durant aquesta situació extraordinària, podeu contactar amb nosaltres a través del telèfon 972 71 58 39, que funciona de dilluns a diumenge. També a través del correu electrònic: dones1@ripolles.cat

 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s