General

Quin impacte té l’actual situació de COVID-19 en els processos d’adopcions i acolliments?

El Servei d’Integració Familiar treballem a nivell provincial per a gestionar les adopcions i els acolliments d’infants i, des del primer dia de confinament, hem adaptat la manera de treballar per seguir acompanyant a les famílies i als infants mitjançant trucades telefòniques i videoconferències amb l’objectiu de donar-los suport i detectar si existeix alguna situació de risc, fruit del moment que vivim. Per aquest motiu, mentre duri l’estat d’alarma, les famílies tenen la possibilitat de contactar amb nosaltres sempre que ho necessitin.

Des del primer moment l’Institut Català d’Adopcions i Acolliments va iniciar un projecte pensant adreçat als nuclis familiars amb infants (no tutelats) en els quals els dos progenitors  estiguessin afectats per Covid-19 i no tinguessin possibilitat d’atendre els seus fills o filles.

En els casos de noves adopcions, els terminis administratius i tràmits judicials han quedat suspesos. Així mateix,  els informes de seguiment que s’emeten semestralment a Fiscalia. Per tant, amb la previsió de les quatre fases de desconfinament que ha anunciat el Govern de l’Estat, es treballa amb la programació per atendre i visitar les famílies i els infants, prioritzant els que es detectin més necessitats.

L’impacte que ha tingut el Covid-19 en les famílies acollidores o adoptants és similar al que pot viure qualsevol altra família de classe mitjana que no es trobi en aquests processos. Cal tenir present que per iniciar un procés d’adopció o acolliment es realitza un estudi socioeconòmic i laboral de la família, per tant, han d’acreditar una estabilitat econòmica per poder avançar.

Segons el feedback que hem recollit de les famílies que atenem, presenten bona salut (no comptem amb cap família detectada que s’hagi contagiat) i fins ara, tampoc tenen familiars directes afectats per la malaltia. En general, les famílies han quedat sorpreses de la resiliència dels infants en adaptar-se tan bé a la situació. Manifesten que el fet d’estar tots a casa i tenir la seva atenció és important pels  infants, tot i que requereix molta dedicació per part seva. Les famílies que fan teletreball manifesten més complicacions en aquest sentit, ja que el fet de tenir els infants a casa en edats tan primerenques dificulta oferir la mateixa qualitat de servei que en una situació ordinària. Les famílies monoparentals, tenen més dificultats encara a l’hora d’afrontar aquesta situació i s’han hagut de reorganitzar amb la xarxa familiar, qui la té propera, i qui no, mitjançant el veïnatge.

Les preocupacions més comunes entre totes les famílies giren entorn de la incertesa de la pròpia situació: quan es podrà sortir de casa en franges horàries més àmplies, com i quan es podran tenir contactes amb la resta de familiars. També preocupa l’organització de la tornada a la feina sabent que els infants no tindran escola. Així com quin impacte tindrà la possible lentitud de la justícia a l’hora de resoldre els expedients d’adopció o  quan es podran reiniciar els processos d’adopció           . A nivell administratiu i jurídic, hi haurà un retard en les resolucions judicials que afectarà els processos, i  per tant també a l’estabilització d’una situació definitiva per aquests infants.

Pel que fa als acolliments familiars d’infants que tenen visites amb les seves famílies biològiques, aquestes van quedar suspeses i actualment s’estan fent trucades telefòniques amb els seus pares (si l’edat de l’infant ho permet), les famílies acollidores els envien fotos setmanalment.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s