General

80 persones del Ripollès han necessitat voluntariat durant l’estat d’alarma

Durant l’estat d’alarma decretat arrel de la situació de pandèmia derivada del COVID-19 la ciutadania ripollesa es va autorganitzar des del primer moment amb la voluntat de donar suport des del voluntariat en les situacions que calgués. Es van crear les Xarxes de Suport Mutu del Ripollès a molts municipis de la comarca. Juntament amb les entitats socials que treballen tot l’any en l’àmbit social (Creu Roja i Càrites), els serveis de Cohesió Social del Consorci de Benestar Social del Ripollès, tal com contemplava el pla PROCICAT establert per la Generalitat van vehicular les necessitats de voluntariat que es detectaven en els col·lectius més vulnerables.

Des del 13 de març i fins a data d’avui, s’han atès 80 persones dels municipis de Campdevànol, Nevà, Setcases, Ripoll, Sant Joan de les Abadesses, Ribes de Freser, Queralbs, Ogassa, Sant Pau de Segúries, Vilallonga de Ter i Molló.

Els motius més freqüents per activar la xarxa de voluntariat han estat per a cobrir necessitats bàsiques d’alimentació -53 persones-, de medicaments -11 persones-, per problemes de mobilitat i manca d’autonomia. Aquestes demandes s’han pogut cobrir gràcies a la col·laboració de Creu Roja i de Càrites, que en tot moment s’han posat a disposició del Consorci pel que convingués.

Sobretot durant les primeres setmanes en què moltes persones vulnerables no podien sortir dels seus domicilis, gràcies a la Xarxa de Suport Mutu del Ripollès també s’han pogut cobrir necessitats d’altres tipus com ara les relacionades amb la higiene de la llar de persones grans que no tenien possibilitat de tirar les escombraries, o persones malaltes que no tenien xarxa per a passejar els seus animals de companyia, per exemple.

Per tal de poder garantir l’atenció de les persones més vulnerables, es van seguir els criteris establerts pel Departament de Salut de la Generalitat. Així, el perfil de les persones ateses és el següent:

  • 21 persones per manca de mobilitat
  • 17 persones de la franja d’edat de majors de 80 anys, la majoria de les quals també presentaven manca de mobilitat.
  • 6 persones amb malalties prèvies.
  • 6 per COVID-19.

En referència a la freqüència de les necessitats sorgides, les dues primeres setmanes es van atendre un total de 21 persones per setmana. La tercera setmana es va produir el pic de necessitats, amb un total de 23 persones ateses. Però a partir d’aquesta setmana les demandes van començar a disminuir significativament fins a dia d’avui.

Havent entrat ja en fases de desconfinament, detectem que la xarxa familiar i social s’ha reactivat, podent cobrir necessitats que durant el confinament no podien cobrir. Per aquest motiu, agraïm la col·laboració de les entitats socials Creu Roja i Càrites i de la Xarxa de Suport Mutu del Ripollès i donem per finalitzada aquesta etapa.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s